Snabba läsupplevelser

Jag vet att jag mår bäst när jag läser och skriver mycket, men har ändå lätt att halka ur det i perioder. Ett bra sätt för mig att hitta tillbaka brukar vara att läsa sådant som ger mycket på kort tid. Här kommer två tips på böcker som för mig funkar på det sättet. Perfekta att läsa till exempel i en paus, på en buss eller om du är för trött för att läsa något långt.

”De seneste års mest omtalte digtsamling i Sverige. Radikalt minimalistiske og intime udsagn om livet og kærligheden.”

Orissa av Ola Julén, Ink förlag 1999
Den här läste jag på en rast på jobbet för ett tag sedan och fastnade direkt. Jag har alltid varit lite rädd för poesi, att det ska vara för krävande eller att jag ska inte ska fatta. Men lika mycket kan den gå rakt in när den träffar rätt, som denna. Rakt på bara. 160 sidor med bara en mening på varje sida. Kärlek, liv, längtan och mörker komprimerat till max. Tar en halvtimme att läsa och ger mängder tillbaka.

”Det ska bli så skönt
när det äntligen är vinter igen
.”

”Jag som skulle
vara full av kärlek.”

American Hotel av Sara Stridsberg, Novellix 2014
Denna har jag förvisso inte läst än, men jag vill slå ett slag för Novellix överlag. Jag tycker att de har både spännande författare, varierat utbud och så himla fina och konstnärliga omslag. Denna får jag läslust bara av att titta på!

En grön himmel därute, som inför ett oväder. Han lyser upp när han ser mig.
”Var har du varit?”
”På arenan. Det var hundra meter. En jättelik vit kille vann.”
På nära håll liknar de rovdjur, löparna, jag älskar att vara nära den där enorma kraften, den är nästan omänsklig, de har en fullkomlighet som jag vill vara nära. – American Hotel, Sara Stridsberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *