Barnboksmagi i Mormors sjal

 


Mormors sjal
Text: Åsa Lind
Illustrationer: Joanna Hellgren
Ålder: 3-6 år

Det bästa är att falla för samma bok som barnen. Det hände med Mormors sjal som är senaste dagarnas mest lästa bok hos oss. Boken handlar om två kusiner som är bästa vänner och gillar att tänka tillsammans och den utspelar sig under en fest för mormor som just kommit hem från sjukhuset. För att komma bort från kaos och stressade vuxna bygger kusinerna en koja av mormors sjal. Där under får de utrymme att gå in i sin egen fantasivärld och sina egna tankar som bland annat handlar om att förbereda sig för att möta döden. Utanför vaktar mormor ingången för att de ska få vara ifred och tänka klart.

Där inne i tältet fanns all tid i världen.
Fanns plats att tänka på vad som helst.

Där fanns soluppgång och solnedgång.
Där fanns en skog, för den som ville vandra.
Där fanns ett höghus, för den som ville åka hiss.
Där fanns båtar, för den som inte ville drunkna.

– Fast man kan ju simma också, sa jag.
– Inte över Stilla havet, sa Biliam.

Sedan tänkte vi på mormor.
Tänk om hon dör, tänkte vi. 
Tänk om hon SLUTAR andas. 

Texten är enkelt poetisk och illustrationerna färgstarka med collagekänsla och vinda, omväxlande perspektiv. Text och bild går ihop till en helt magisk helhet i den här boken som handlar om döden, men också  mycket om livet, kärleken och den nära vänskapen.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *